۵۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات به واجدان شرایط در کسب‌وکارهای آسیب‌دیده از کرونا پرداخت می‌شود. کارفرماهای مشمول مشروط به این که در دوران مبارزه با کرونا کارگران خود را اخراج نکرده باشند از اواخر اردیبهشت می‌توانند این تسهیلات را دریافت کنند.

کارخانه تولید ماسک

همشهری آنلاین - احمد میرخدائی: طبق اعلام دولت، کسب‌وکارهای ۱۰ رسته شغلی که از کرونا آسیب‌دیده‌اند از طریق پرداخت تسهیلات به کارفرماها حمایت می‌شوند. مجموع اعتبار در نظر گرفته شده برای این منظور ۵۲ هزار میلیارد تومان است که از اردیبهشت با نرخ سود ۱۲ درصد به افراد واجد شرایط اعطا خواهد شد.

ستاد مقابله با کرونا ۷۵ هزار میلیارد تومان برای جبران خسارت‌های اقتصادی کرونا به کسب‌وکارها و معیشت مردم در نظر گرفته است که ۵۲ هزار میلیارد تومان از آن مخصوص اعطای تسهیلات به واجدان شرایط در کسب‌وکارهای آسیب‌دیده از کروناست.

این منابع از محل آزادسازی ۲۵ هزار میلیارد تومان از ذخیره قانونی بانک‌ها نزد بانک مرکزی با نرخ سود صفر و ۵۰ هزار میلیارد تومان آورده بانک‌ها با نرخ سود ۱۸ درصد تأمین شده و با نرخ بهره ۱۲ درصد، به شاغلان ۱۰ رسته شغلی که در جریان شیوع کرونا با محدودیت یا آسیب اقتصادی مواجه شده‌اند، تخصیص می‌یابد. به گفته رئیس‌جمهوری، افراد مشمول این مصوبه مشروط به اینکه در دوران مبارزه با کرونا کارگران خود را اخراج نکرده باشند از اواخر اردیبهشت می‌توانند این تسهیلات را دریافت کنند.

  • مأموریت حفظ اشتغال

بررسی اظهارات دولتمردان، به‌ویژه رئیس‌جمهوری نشان می‌دهد تسهیلات حمایت از کسب‌وکارها در دوره شیوع کرونا با هدف حفظ اشتغال موجود، از طریق کمک مالی به کارفرمایان انجام می‌شود و لزوماً به کارگران آسیب‌دیده از کرونا تسهیلات مستقیمی پرداخت نمی‌شود.

بر اساس تمهیدات ستاد مقابله با کرونا، کارگرانی که مشمول قانون کار باشند و حق بیمه بیکاری آنها پرداخت شده می‌توانند از طریق ثبت‌نام در سامانه بیمه بیکاری نسبت به دریافت مستمری بیکاری اقدام کنند. برای این منظور ۵ هزار میلیارد تومان نیز با مصوبه ستاد مقابله با کرونا به صندوق بیمه بیکاری تأمین اجتماعی واریز شده تا این سازمان در تأمین منابع موردنیاز برای پرداخت مستمری به بیکار شدگان کرونا با مشکلی مواجه نشود.

  • سر بی‌کلاه کارگران روزمزد

اگرچه دولت اعتبار قابل‌توجهی برای جبران خسارت‌های اقتصادی کرونا در حوزه کسب‌وکارهای کوچک و خویش‌فرما در ۱۰ رسته شغلی در نظر گرفته و بر توزیع دقیقان نیز تأکید دارد؛ اما با بررسی این ۱۰ رسته شغلی مشخص می‌شود بخشی از کارگران این مشاغل روزمزد یا فاقد پوشش بیمه کارفرمایی هستند که در این صورت یا اعطای تسهیلات به کارفرما کمکی به کارگر بیکار شده در دوره کرونا نمی‌کند یا عملاً کارگر ازنظر بیمه قابل‌شناسایی نیست و کارفرمای آن اصلاً مشمول دریافت تسهیلات عبور از کرونا نمی‌شود.

  • گلایه رانندگان اتوبوس

در میان ۱۰ رسته شغلی معرفی شده از ستاد مقابله با کرونا، بزرگ‌ترین رسته‌ای که قرار است حمایت شود، فعالان حوزه حمل‌ونقل جاده‌ای مسافر و بار هستند که یک‌میلیون و ۳۰۲ هزار و ۴۰۰ نفر را در بر می‌گیرد و به‌تنهایی ۳۵.۴ درصد از مجموع شاغلان آسیب‌دیده از کرونا را شامل می‌شود؛ در حالی که این افراد، به‌خصوص در حوزه حمل‌ونقل عمومی مسافر در تماس با همشهری از بیکاری اجباری در ۲ ماه اخیر خبر داده‌اند.

علی عابدی، رانند اتوبوس بین‌شهری در گفت‌وگو با همشهری آنلاین می‌گوید: رانندگان اتوبوس به ازای هر سرویس ۱۰۰ هزار تومان حقوق می‌گیرند و با احتساب ۱۵ روز حق کار و ۲ روز مرخصی، در نهایت هرماه می‌توانند ۲۸ سرویس انجام داده و ۲.۸ میلیون تومان حقوق بگیرند. به گفته او جدا از هزینه معمول شغل رانندگی، از این مبلغ باید ماهیانه ۳۸۰ هزار تومان به‌عنوان حق بیمه خویش‌فرما به‌حساب تأمین اجتماعی واریز شود و در صورت تأخیر مشمول پرداخت جریمه نیز خواهد شد.

او با انتقاد از این که رانندگان بین‌شهری هم‌چنان مکلف به پرداخت حق بیمه هستند و حتی مشمول بیمه بیکاری نیز نیستند، می‌افزاید: رانندگی نه جزو مشاغل سخت و زیان‌آور محسوب می‌شود و نه از مزایای پایان خدمت یا حین خدمت بهره‌مند است؛ اما انتظار می‌رود در شرایط شیوع کرونا که کسب‌وکار این افراد به‌کلی تعطیل شده به‌عنوان شهروندان کشور مانند دیگر مشاغل مورد حمایت قرار بگیرند.

به گفته این فعال حوزه حمل‌ونقل، رانندگان برون‌شهری در ۲ ماه گذشته فاقد درآمد بوده‌اند و فشار این مسئله برای کسانی که مثلاً برای خرید اتوبوس باید اقساط سنگین بپردازند تا جایی بوده که اخیراً در یک مورد به خودکشی رانند ختم شده است. او همچنین با اشاره به این که به‌تازگی ۱۳ نفر از ۲۰ نفر مسافر یک دستگاه اتوبوس در مسیر شیراز، مشکوک به ابتلای کرونا تشخیص داده شده‌اند، می‌گوید: حمل‌ونقل عمومی بخش مهمی از زنجیره انتقال کروناست که با خانه‌نشینی رانندگان قطع شده؛ اما این کار به قطع درآمد این افراد هم منجر شده که باید مورد توجه قرار بگیرد.

  • جزئیات حمایت از بنگاه‌ها

طبق اظهارات متولیان دولتی، در جریان حمایت از کسب‌وکارهای آسیب‌دیده، بنگاه‌های دارای کارگر بر اساس اطلاعات بیمه‌ای مشمول دریافت حمایت شناخته می‌شوند و در صورت حفظ کارگران خود تسهیلات می‌گیرند. آن‌گونه که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌گوید بنا به اهمیت حفظ اشتغال و پیشگیری از بیکاری کارگران، کارفرمایان رسته‌های ۱۰ گانه آسیب‌دیده از کرونا، برای حفظ سطح اشتغال کارگاه‌ها جلوگیری از افزایش بیکاری، به ازای هر کارگر وام‌های ۱۲ و ۱۶ میلیون تومانی با نرخ سود ۱۲ درصد دریافت خواهند کرد.

دیروز محمد شریعتمداری در جلسه با رئیس و اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به اینکه بیکاران کرونا از طریق بیمه بیکاری نیز حمایت می‌شوند گفت: روند افزایش بیکاری در تمامی کشورها نگران‌کننده است و در ایران نیز تاکنون ۶۰۰ هزار نفر در سامانه بیمه بیکاری ثبت‌نام کرده‌اند که پیش‌بینی‌های لازم برای حمایت از آنها درنظر گرفته شده است. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از اختصاص ۵ هزار میلیارد تومان از محل اعتبار صندوق توسعه ملی برای پرداخت مقرری بیمه بیکاری به این کارگران خبر داد و گفت: ۱۴ هزار میلیارد تومان نیز در حوزه درمان هزینه می‌شود که امید است بخشی از این مبلغ به حوزه درمان سازمان تأمین اجتماعی اختصاص یابد.

کد خبر 501651

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اقتصاد كلان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha